Fyto betekent plant. Kruiden groeien overal om ons heen in de natuur met een apotheek in zich. De mensen wisten vroeger allang hoe je het beste kruiden kan toepassen om er thee van te drinken, een pakking van kan maken of kruiden gaat stomen. Deze kunde is gelukkig bewaard gebleven en dagelijks zie ik de enorme goede uitwerking hiervan. Bij een thee of tinctuur (kruiden getrokken op alcohol) worden de hele plantendelen gebruikt. Dit heeft als voordeel dat alle inhoud stoffen in de natuurlijke verhouding behouden blijven en zonder enige chemische toevoeging als geneesmiddel worden gebruikt.
Kruidengeneeskunde
De kruidengeneeskunde is haast zo oud als de mens zelf. Tot voor kort hadden sommige mensen wel een paar kruiden in huis om thee te zetten. Dat is nu wel veranderd. Deze belangstelling heeft zeker te maken met de algemene tendens van “terug naar de natuur” gaan. In de fytotherapie (natuurgeneeskunde) zoek ik naar de juiste oorzaak van je probleem en schrijf daarop gebaseerd een kruidenthee of tinctuur voor.
Bijvoorbeeld iemand met longklachten; je zou meteen denken aan typische kruiden voor de luchtwegen zoals; tijm, eucalyptus. Maar ik vind het belangrijker om na te gaan waarom iemand dit heeft. Het kan best zijn dat deze persoon darmproblemen heeft met gasvorming, waardoor de spijsvertering onvoldoende werkt en daardoor slijm en gas vormt. Dit kan de ademhaling belemmeren. In een dergelijk geval zal ik meer succes behalen met kruiden als venkel en mariadistel.
Een ander voorbeeld is dat ik een jongen met rode vlekken op de huid van de arm en nek, een tinctuur gaf van heermoes, guldenroede en artisjok. Dit verlichtte de jeuk, de warmte nam af en zo veranderde de rode ruwe huid weer in een gladde normale huidstructuur. Dit middel heb ik geadviseerd om de overgevoeligheid van de huid het lichaam te verlaten d.m.v. urineren en ontgiften. Zo zie je maar dat een symptoom behandeld kan worden met fytotherapie, zónder dat er een chemische crème aan te pas komt, welke ook nadelen kent.