Zwangerschap en bevalling

Zodra de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder, razen de hormonen door het lichaam. Deze hebben allen een funktie om het lichaam voor te bereiden op de bijzondere groei en bevalling plus de aanmaak van borstvoeding.
Hierdoor kan er een dysbalans ontstaan met lastige tot vervelende klachten als gevolg. Denk aan:
misselijkheid, zware vermoeidheid, brandend maagzuur, bloedarmoede, hoge of juist lage bloeddruk, verhoogde vaginale afscheiding soms met jeuk, rugpijn, bekken problemen, bandenpijn.

 


Stuitligging:

Vanaf de 33e week is met behulp van acupunctuur of moxa gebruik mogelijk. Hiermee is er een redelijke kans van slagen aanwezig om pijnloos de foetus te laten draaien.
Zelf heb ik dit  mijn oudste dochter mogen ervaren.

 


Als de bevalling overtijd is:

Ik behandel zeer regelmatig hoogzwangere vrouwen, die ruimschoots overtijd zijn.  Het is geweldig dat ik met acupunctuur de bevalling kan stimuleren.  Laatst bleek nog dat 1 behandeling voldoende was om de weeën aan te sporen.
Soms zijn twee sessies nodig. Tijdens deze behandeldagen is er goed contact met moeder en verloskundige.

 


Voorbereiding op de bevalling:

Een maand voor de bevalling is het raadzaam om het lichaam te helpen met acupunctuur, zodat het beter in staat is om de ontsluiting toe te laten en weeën gelijkmatig te ontvangen.
Het is fijn om zo goed mogelijk  energie te verzamelen, om vervolgens ontspannen de bevalling in te gaan.
Heeft een moeder de ervaring dat de bevalling moeizaam of zelfs te laat intreedt, dan kan dit proces gestimuleerd worden.(lees casus pagina

 

De zwangere vrouw heeft alle energie nodig om de foetus te dragen en daarbij ook in het dagelijks leven zo goed mogelijk te funktioneren.
Ik ben blij dat ik een klein steentje mag bijdragen in dit proces.

 


Kruiden te gebruiken tijdens zwangerschap en in het kraambed:

 

Bron: Marie-José studiemateriaal
Tevens: lezing/ bijscholing voor kraamvrouwen uit Utrecht (2013)

 

Goudsbloem-Calendula

 

Eénjarige plant met bloeitijd in mei-nov. De bloem is diep-geel van kleur als goud. De plant voelt wat kleverig aan. Groeit op zonnige plekken zoals in Zuid-Limburg. Wordt merendeel gekweekt in Zuid-Limburg en veel in Egypte.
Calendula : calendis betekent kalender. Geldt als weerprofeet; als om 8;00 uur in de ochtend de bloemknopjes gesloten zijn, dan komt er die dag regen.

 

Werking:
Inwendig:
wondgenezend en slijmvliesregenererend.
Bij maagontsteking, klierzwellingen, keelproblemen. Vitaliseert het bloed, bloedversterkend bij het reguleren van de menstruatie, pijnlijke menstruatie, uterus zwelling en borstverhardingen.
Bij moeizaam op gang komen van de bevalling, placenta loslatend.

Uitwendig: bij bacteriele infecties, huidonsteking, erg droge huid, cysten, zweren, aderontsteking, open been, littekenklachten pijnlijke bloedende snijwonden.

 

gebruik:volle tl. op glas heet water, goed warm opdrinken. 3 x daags 1 kop.
als thee,baden,spoelen,kompres.

 

Heermoes-Equisetum vulgare

 

Ookwel Akkerpaardestaart genoemd, door de uiterlijke vorm. De staartvormige bouw is opgebouwd in schakels, dit geeft de plant zijn stevigheid en kracht. Deze opbouw vind je terug in bamboe, welke bekend staat om zijn stevige structuur. Je kunt er zelfs huizen mee ondersteunen. De plant bevat 70% kiezelzuur, één van de planten met het hoogste gehalte. Bevat ook andere mineralen als Kalium, calcium, ijzer, zwavel, zink en selenium. Door de harde en stevige plant is dit oneetbaar voor het vee. Je vindt heermoes dus veel langs de wegen en grasvelden in Europa.

 

Werking:
Inwendig:
diepwerkend kruid ter versterking van de blaaswand/epitheelweefsel en bindweefselopbouwend. Bij nierziekten, rheuma, gewrichtsklachten, blaasonsteking, frequent fracturen.
Diuretische werking en antibacterieel. Reiniging via het kleine bekken, blaas en nieren: vloed, vaginitis, blaasontsteking , excessief transpireren, etc.

Uitwendig:
Door de bloedstelpende eigenschap: zitbaden, laat de thee dan 24 uur staan.

Gebruik: 2 tl. per half liter water, 15 minuten trekken en 2-3 koppen per dag drinken.
na 4 weken weer stoppen.

 

Herderstasje-Capsella-bursa-pastoris

 

Capula : een verkleinwoordje, naar de vorm van de zaaddoosjes/tasjes/ hartjes.
Bursa-pastoris: de tassen die de herders vroeger bij zich droegen.
Groeit gemakkelijk overal tussen in velden, bermen.
Volksnamen zijn Tasjeskruid, Moeders tasje, bloedkruid.

 

Werking:
Inwendig: Bloedstelpend bij maag en nierklachten
Eén van de beste bloedstelpende kruiden. De signatuurleer geeft de vergelijking van het hartvormige blad met de vele bloed helpende symptomen. Zo lijkt dit kruid ook juist goed inzetbaar bij hoge bloeddruk; mensen die veel van zichzelf moeten en alles onder controle willen houden.
Het vitaliseert de veneuze bloedcirculatie; spataderen, nachtelijke beenkrampen, pijnlijke menstruatie, onregelmatige menstruatie.
Bij baarmoeder verzakking met incontinentie: icm 3 etl curcubita pitten/pompoenpitten per dag.
Heeft een stimulerend effect op een moeizaam op gang komende bevalling.
Bij baarmoederbloeding na de geboorte. versterkt de baarmoeder.
Aan het eind van de zwangerschap: 3 weken voor de bevalling, om de uterus te toniseren en de weeën regelmatig op gang laten komen(regulerende werking).

 

Uitwendig: neusbloedingen, wonden, bloedingen na de geboorte.
Gebruik: 2 tl. per kop en 2-4 x daags drinken.
Bij acuut gebruik sloksgewijs heet opdrinken.

 

Fenegriek- Trigonella foenum graegum

 

Het latijnse woord trigonella betekent driehoekje. Wat slaat op de vorm van de kleine bloemetjes. Foenum-graecum betekent grieks hooi. De Romeinen hebben deze naam gegeven.
Fenegriek komt oorspronkelijk uit Azie, is zo via Noord-Afrika Europa binnen gekomen.Ookwel zonnegoud genoemd. Eénjarige stengelplant uit de bonenfamilie met kleinewit- gele bloemetjes uit het Midden-Oosten, rond Middelands zeegebied. De plant heeft een sterke geur.
Uit de signatuurleer kent men de vergelijking van fenegriekzaad met een foetus.

Werking:
Inwendig:
Goed tonicum die de spijsvertering bevorderd door de vele slijmstoffen en licht bitter in zich heeft, door de aanwezige saponinen laat het de voedingsstoffen uit onze voeding beter opnemen.
Bevat plantaardige eiwitten, lecithine, ijzer, vit C, B, bitterstoffen.
Veelvuldig gebruikt na uitputting, zwakte symptomen, na ziekte, na bevalling.
Vanuit de oudheid kent men het gebruik al bij allerlei vrouwenkwalen en om de bevalling op gang te helpen.(kracht toniserend). Stimuleert tevens de borstvoeding.In Afrika wordt het bij mannen met impotentie voorgeschreven en vrouwen met menstruatie stoornissen.
Uitwendig:
Fenegriekzaad gemalen, hier een papje van maken en als compres gebruiken bij wondinfecties

 

Vrouwenmantel-Alchemilla

 

De bladeren hebben de vorm van een mantel, geplooide ronde vorm. Wordt ook Lieve Vrouwen mantel genoemd. Vulgaris: gewoon, algemeen. De ietwat behaarde bladeren houden heel lang vochtdruppels vast. De alchemisten gebruikten deze dauwdruppels /goud bij veel experimenten.

 

Inwendig:
Versterkt en herstelt de baarmoeder.
Vrouwenmantel wordt direct na de bevalling ingezet om de samentrekkende werking, bij uterine bloedingen na de bevalling, uterus regenererend, witte vloed met bloed. Het is namelijk rijk aan tannine dat een samentrekkend effect heeft en daardoor de baarmoeder helpt in te krimpen.
Van oudsher al ingezet bij klachten van de menstruatie cyclus. Het heeft een regulerende werking als vermindering bij overmatige en stimulering bij zwakke,pijnlijke menstruatie.
Moeizaam op gang komende bevalling.
Bij koorts, blaasontsteking, PMS, pijnlijke menstruatie, menopauze .

 

Grote Brandnetel-Urtica Dioica

 

Het latijnse woord urere: branden door de brandhaartjes van de bladeren, de witte melk bevat een scherp bijtende stof. Dioica betekent tot uitdrukking komen. Men is erachter gekomen dat de brandnetel vroeger gebruikt werd als spingaren. Zo maakte men een Neteldoek. De brandnetels moesten dat geplukt worden bij dauw, want dat geven ze de bijtende stoffen nog niet af. Het is dus een heel oud gebruikt kruid. Het is een geliefd produkt voor de zgn. Netelsoep, deze werd traditioneel gegeten op Witte Donderdag. De vroege brandnetel toppen bevatten zeer veel mineralen. Andere volksnamen zijn Netelen, Stekels, Zengel.

 

Urticatie is het lichaam met een bosje brandnetels inwrijven/kloppen. Hierdoor dringt de witte melksap in de huid en geeft urenlang een warme sensatie. Die warmte komt van binnenuit. De locatie wordt dan inwendig koeler/rustiger. Je kunt je voorstellen dat dit op plekken van warme gewrichtsklachten, jicht, rheuma gebeurd. Dit geeft een enorme bloedcirculatie, welke afvalstoffen kan afvoeren.

 

Werking:
Inwendig:
voedend voor het bloed, bij bloedarmoede, bleekheid, zwakte, duizeligheid. Bij symptomen van oestrogeen zwakte: PMS, amenorroe, tussentijdse bloedingen, onregelmatige menstruatie.
Vermindert infecties bij mond en keel klachten, urine infecties met bloed, beten en steken, wondjes. Blaasirritaties in alle vormen; moeilijk, pijnlijk, donker urineren.
Bevorderd de borstvoeding.

 

Uitwendig: haarwaters i.c.m. rozemarijn.

 

gebruik: 1 tl. per kop gekookt water,3 x voor de maaltijd innemen. Bij zwakte sloksgewijs innemen en ter reiniging 1 maand lang 4 x daags drinken.

 

Framboosblad-Folium Rubus idaes

 

Het latijnse woord Rubus Idaes betekent dat wat komt van de Griekse berg Ida. Deze berghelling was rood(rubus) van de vele frambozen. Deze frambozen waren godenvoedsel voor de Oppergod Zeus. Al in de oudste kruidenboeken wordt frambozenblad al genoemd.
Werking:
Inwendig:
In het verleden is al aangetoond dat het de spiertonus van de baarmoeder verhoogd en de baarmoeder op een meer gecoördineerde manier gaat samentrekken. Het wordt merendeel vanaf de 32e week van de zwangerschap ingezet. Mag ook eerder bij zwangerschaps misselijkheid in de ochtend.
Bij baarmoederverzakking door zwakte. Stopt bloedingen. Om borstvoeding te stimuleren. Om menstruatie te reguleren. Tevens licht diuretische eigenschap.
Bij kleine kinderen werkt het bij klachten als diarree, constipatie en maagklachten goed.

Uitwendig: zitbaden of vaginale douche bij zwellingen, irritatie, vloed.
Gebruik: 8-14 gram per half liter water. 2 koppen per dag drinken.

 

 

Duizendblad- Achillea Millefolium:

 

 

Achillas is een krijgsheld, actief in de strijd om Troje. Deze sage zegt dat hij de levens van de soldaten redde door alle wonden met deze plant te behandelen.
Millefolium wijst op de fijne duizenden kleine blaadjes van de plant. De oudste naam is Herba Sanquinaria, betekent bloedstelpend. In de volksnaam heette het Nosebloede/Timmermanskruid. Het sap werd dan met was of boter vermengd en op de wond gesmeerd.

werking:
Inwendig:
Werkt kalmerend en ontkrampend, pijnstillend op de baarmoeder. Ondersteunt het veneuze bloedsomloop systeem wat de circulatie in het kleine bekken stimuleert; helpt bij PMS, menstruatie regulerend, pijn in buik, borsten, os pubus m.n. tijdens de puberteit.
Door de looistoffen en etherische olie werkt het wondgenezend en bacterie dodend.

 

Uitwendig: sap van de bladeren op de wond smeren of bij peesverrekkingen inmasseren.
Gebruik: 2 volle tl. in half liter water, 10 minuten trekken en voor de maaltijd drinken.
Bij acute pijn sloksgewijs innemen.

 

 

 

Roomse Kamille- Chamomilla Matricaria

 

Matrix betekent baarmoeder, mater betekent moeder, chamai betekent klein en nederig. In de volksmond heet het ook moederkruid. Kamille werd bij baringen en kraamziekten al lang gebruikt. De etherische oliën azuleen ruikt heel sterk, dit is antiseptisch. De gekweekte bloemen komen meerendeel uit Hongarije en voormalig Joegoslavië. In onze natuur zijn ze van mei tot augustus te vinden. De bloemen moeten droog geplukt worden voor 24 juni, dat is Sint Jans dag anders heet het 'valse kamille'. Tot begin 1900 kreeg dit kruid niet veel aandacht, maar vanaf de jaren '70 nam het gebruik sterk toe. Dankzij de wetenschappers is het nu één van de veelzijdigste / waardevolste geneeskruiden.

Werking:
Inwendig: ontkrampende werking bij pijnen en kolieken, en aangezichtspijnen.
Maag herstellend en verzachtend bij maag- darmproblemen en een opgeblazen gevoel.
Licht kalmerend bij onrust en spanningen. De bloemen groeien vooral op braakliggende terreinen. Daar waar al eerder ingegrepen is, nu een poosje laat rusten, relaxen.
Wond genezend bij ontstekingen. Werkt erg goed bij KNO-problemen en holtenontstekingen. Werkt vooral ook goed bij kleine kinderen en baby's.
Uitwendig: Stomen, omslagen bij allerlei zweren / ontstekingen, slecht genezende wonden, eczeem. Baden bij aambeien en vaginale infecties, buikpijn en tevens neemt het de vermoeidheid weg door de rustgevende werking.

Gebruik:
2 volle tl. in een half liter gekookt water, 10 minuten trekken. Niet langer dan 1 maand gebruiken, na pauze week mag het weer ingezet worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MJ Stroes Acupunctuur
Patriottenland 39
3994 TR Houten
KvK nr: 30261375

Tel: 030-6340280
Email: acupunctuurhouten@gmail.com

Neem contact op